upper ten


upper ten 1.0

(Engels, letterlijk 'bovenste tien') geheel van de meest invloedrijke, gezaghebbende en/of rijke mensen; aanzienlijksten; hoogste kringen; high society; elite
Altijd voorafgegaan door het lidwoord de.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De upper ten…

is een groep mensen

  • [Leden] bestaat uit gezaghebbende, invloedrijke en/of rijke mensen

    Algemene voorbeelden


    Consumeren is tenslotte een groepsgewoonte, net als taalgebruik: op het moment dat intellectuelen een bepaald woord uit het bargoens gaan usurperen, laat de onderwereld dat woord vallen, en bedenkt een nieuw woord - of jat het uit het vocabularium van de upper ten.

    Ben ik eigenlijk wel links genoeg?, Jan Blokker,

    Wij bewegen ons bij voorkeur in de salons van de upper ten, de beheerraden van multinationals, kabinetsraden, zelfs in conclaven en concilies, overal waar de belangrijkste beslissingen worden genomen.

    Iks, Johan Van Nijen,

    Nu blijkt dat dergelijke grof betaalde jachtpartijen overal voor komen. Of het nu in Canada gaat om een beer, of in India om een neushoorn, Afrika is nog steeds favoriet. Nu denken velen dat dit niet in ons land gebeurt en dat wij beschaafder zijn. Niets is minder waar. Ook in ons land worden jachtpartijen gehouden voor de upper ten, of voor mensen die genoeg geld hebben.

    http://www.metronieuws.nl/lezerscolumn/petervanheiningen/actueel/2015/07/cecil-dood-door-tandarts,

    De High Tea serveren wij op ieder gewenst tijdstip vanaf 12:00 uur. De High Tea word alleen op reservering verzorgd. Wat vroeger behoorde tot de voorrechten van de 'upper ten' wordt in Restaurant Fly Inn voor iedereen bereikbaar.

    http://www.restaurantflyinn.nl/modules/page/arrangementen/hightea.php

    'Van Couperus had ik alles al gelezen toen ik twaalf jaar was. Ook de boeken waar ik helemaal niets van begreep. Maar toch... ik vrat het en ben altijd een waanzinnig liefhebster van Couperus gebleven. Die man was als schrijver zijn tijd ver vooruit. Het is zo knap hoe hij in die tijd - hij schreef immers rond de eeuwwisseling over de "upper ten" van Den Haag - op de gedachte kwam hen "kleine zielen" te noemen.

    http://www.eenlevenlangtheater.nl/ellen%20vogel/biografie/Taalgevoelig,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Amerikaanse upper ten
    • de Amsterdamse upper ten
    • de Antwerpse upper ten
    • de Bataviase upper ten
    • de Engelse upper ten
    • de Haagse upper ten
    • de Italiaanse upper ten
    • de Nederlandse upper ten
    • de Rotterdamse upper ten
    • de Russische upper ten

    Kerry is van de Amerikaanse upper ten. Naar Nederlandse begrippen moet men zich zo'n beetje een ballerig type uit het Gooi voorstellen, niet eens onaardig, jammer alleen van zijn afkomst.

    http://www.volkskrant.nl/buitenland/winner-takes-all~a691669/,

    Het was een echte kleine sensatie in de Amsterdamse upper ten in het najaar van 1883. Op de wereldtentoonstelling op het Museumplein was Mia Cuypers, een dochter van de beroemde, katholieke architect, verliefd geworden op een Chinees, en hij op haar. Taen-Err-Toung heette hij, en het scheen wel een nette jongen te zijn – maar toch! Drie jaar hielden haar ouders de verbintenis tegen, toen mochten ze trouwen.

    http://ileenmontijn.nl/ilog/mia-en-haar-chinees/,

    Heel arm ziet hij er niet uit: rijkelijk gekleed in het zwart is hij, en de grote witte kraag benadrukt nogmaals rang en stand. Iemand van de Antwerpse 'upper ten' lijkt hij te zijn: trouwens, anders schildert Rubens je portret niet.

    http://toonblogt.blogspot.nl/2013/08/rockoxhuis-rubens-en-de-gevartiusstraat.html,

    In 1773 woonde het echtpaar Gallitzin met hun twee kinderen op de Kneuterdijk 22. In dit voormalige – maar verbouwde - woonhuis van Johan van Oldenbarnevelt (nu het pand van de Raad van State), kreeg Diderot een eigen appartement en een bediende. In de salon van Gallitzin legde hij contact met de Haagse upper ten, zoals de gebroeders Charles en Willem Bentinck van Rhoon.

    http://blog.kb.nl/diderot-op-de-kneuterdijk-1,

    Bij een feestje van de Russische upper ten ontmoet Walter de dochter van een steenrijke juwelier uit Mantsjoerije, Macha, met poezelig zwarte ogen.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/2625842/1998/11/06/Ik-ruk-hem-de-ogen-uit-z-n-kop-en-kook-er-soep-van.dhtml,

    God, wat ergert zij zich aan haar grootmoeder, die denkt dat zij nog altijd bij de Bataviase upper ten hoort, met haar lunches en comités, en niet beseft hoe de poeslieve totoks achter haar rug praten over de pretenties van iemand wier dochter 'zo zwart is als m'n laars'.

    Sleuteloog, Hella S. Haasse,

    Het allermooiste pand, een hoog gelegen okergeel vierkant paleis, is al eeuwen in bezit van de Florentijnse familie Pitti, dus voor normale zielen onbereikbaar en bovendien wel erg ver weg van de bewoonde wereld. Kortom, daarginds tegen de heuvels woont de Italiaanse upper ten en dichter bij de stad huizen hoofdzakelijk Duitsers-in-goeden-doen.

    http://www.volkskrant.nl/leven/de-ontdekking-van-cortona~a518062/,

    Mijn grootmoeder, die omstreeks 1900 keukenmeid was bij de Rotterdamse upper ten, ontplofte als haar kinderen vroegen: 'Wat zit hier in?' Dat hoorde absoluut niet. Je kon hoogstens zeggen dat je het eten lekker vond.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1748051/2004/12/04/Moderne-manieren.dhtml,

    De normale luxe auto's, die waar het gewone volk in reed, waren doorgaans met leer uitgevoerd, maar de Engelse upper ten vond het veel lekkerder om op fluweelzachte stoffen bekleding te zitten.

    http://www.autozine.nl/text/657.html,

    Bandeira was de broer van de Portugese gezant in Den Haag en had goede connecties met de Nederlandse upper ten. Hij organiseerde feestjes voor prins Hendrik en was de amant van de Haagse toneeldiva Fie Carelsen.

    http://www.groene.nl/artikel/de-fortuinzoekers,